Polprevodniška industrija

SMC v industriji polprevodnikov

Industrija elektronskih polprevodnikov hitro razvija nove tehnologije za izdelavo vedno manjših in boljših mikročipov. Tokokrogi na teh čipih so izredno majhni. Zato proizvodnja v polprevodniški industriji zahteva najvišjo čistost. Za primerjavo, las je debel 0,1 mm, strukture na čipu pa so velike samo nekaj nanometrov (1 nm = 0.000001 mm). To razmerje je približno enako razmerju kocke (1 cm) do trenutno najvišjega stolpa na svetu, Burj Khalifa z 828 m.

 

Poleg tega morajo biti cevi oblikovane tako, da nobene prevodne molekule (kovine) ne pridejo na wafer (wafer je tanka silicijeva rezina, ki se predela v čipe). Ne samo to: vsi mediji, ki so potrebni za obdelavo rezin, je treba napajati v sisteme UHP (Ultra High Purity). Že najmanjše sledi kovin povzročajo kratke stike v tankih tirnicah. Zato je treba te fine strukture izdelati v čistih prostorih.

Tako nastajajo čipi za polprevodniško industrijo

Za izdelavo čipa so potrebni številni koraki. Najprej se goji silicijev kristal. Dolgi kristal (ingot) je narezan na rezine debele manj kot 1 mm. Nato se vsa neravna mesta poravnajo z abrazivnimi sredstvi (lepanje) in rob waferja se zaokroži. Nato se plošča jedka z različnimi kislinami in polira. Wafer se očisti in je pripravljen.

Wafer je osnova za nadaljnje korake. Eden od teh je cepljenje s tujimi molekulami (dopiranje). Tipične metode premazov so CVD in PVD.

Naslednji korak je litografija. Tukaj se nanesejo laki, na določen način se jih osvetli in s tem posuši. Tako nastanejo strukture na waferjih. Druga tehnika je jedkanje. Obstaja več vrst jedkanja. Vsi imajo eno skupno stvar: uporabljajo jedke kemikalije ali pline.

Z večkratno uporabo teh postopkov se ustvari tranzistor. To je srce čipa.

SMC – vrhunsko strokovno znanje na vseh področjih

Kot vodilni na trgu že več kot deset let tesno sodelujemo z vodilnimi podjetji v polprevodniški industriji. Vemo, kaj je pomembno. Delamo vse od toplotnih izmenjevalnikov do armatur za eksplozivne in strupene pline. Imamo sisteme, ki omogočajo natančno mešanje kemikalij. Naš širok portfelj vključuje skoraj vse izdelke za to panogo:

Priskrbimo vam odločilno prednost

Priskrbimo vam odločilno prednost

Naši strokovnjaki dobro poznajo vašo panogo in vam lahko ponudijo pravo stvar. Nenehno raziskujemo nove izdelke. Razvijamo tehnologije, ki postanejo standard za celotno industrijo. Prisluhnemo vam in najdemo najboljšo rešitev za vas. Kot vaš partner sprejmemo vsak izziv. Pridobite odločilno prednost: naši izdelki vas vodijo k uspehu.