Lasersko temperiranje

Laserska regulacija temperature: nič ne postane prevroče

Laserji se uporabljajo zaradi natančnosti tako v industriji kot tudi v medicini. Enako natančno morajo delovati hladilne enote, ki skrbijo za konstantne temperature pri laserjih. Laserska regulacija temperature podjetja SMC ponuja stabilnost, dokazano kakovost in globalno podporo.

Pri uporabi laserja nastane toplota. Tudi če je laserski žarek sam po sebi temperaturno nevtralen, se zaradi gibanja majhnih delcev okoli njega proizvaja toplota. To se že začne v sami laserski napravi, kjer se laserski žarek vodi skozi različne, natančno nastavljene optične leče.

Toplotna ekspanzija osnovne plošče bi spremenila orientacijo optičnih komponent. Laser ne bi bil več natančen. Hlajenje oz. reguliranje temperature je pomemben del vsakega laserskega procesa.

Laser v industriji in medicini

Laserske naprave se danes uporabljajo na mnogih področjih. Vrtajo, režejo, varijo, označujejo, gravirajo in obdelujejo površine v skladu s posebnimi zahtevami. V industriji se uporabljajo laserji tam, kjer strojna obdelava tega ne zmore več. Zlasti so tukaj razširjeni laserji z vlakni ali plinom.

V medicini se uporabljajo diodni laserji. Tako imenovani ultrakratki impulzni laserji, žarke ne oddajajo trajno, temveč oddajajo ultrakratke svetlobne impulze v femtosekundnem območju. Ker so posamezni impulzi tako kratki, se lahko odmerijo veliko višje, ne da bi pri tem povzročili škodo. To je pomembno, na primer, v oftalmološki kirurgiji ali pri mikroobdelavi v industriji polprevodnikov.

Stabilna laserska moč, občutljivi materiali in daljša življenjska doba naprave

»Laser« je kratka beseda, ki jo sestavljajo začetne črke »Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation«. Torej gre za ojačitev svetlobe z intenzivnejšim sevanjem.

Pri laserski regulaciji temperature je pomembna tudi stabilnost laserske moči. Kajti, valovna dolžina laserja je odvisna od temperature.

Stabilni temperaturni pogoji podaljšajo življenjsko dobo občutljivih laserskih naprav, laserskih diod oz. laserskega generatorja. Točna regulacija temperature tudi poveča čas delovanja, kar pomeni, da preprečuje okvare in zagotavlja stabilno razpoložljivost.

Samo pomislite na lasersko operacijo na očesu. Laser sme na občutljivo tkivo delovati samo tam in v takšnem obsegu, kjer je treba odstraniti roženico. Toda tudi obdelava občutljivih komponent zahteva natančnost. Najmanjše komponente se morajo natančno prilegati, robovi oz. material okrog se ne sme spremeniti.

Laserska regulacija temperature podjetja SMC

SMC regulatorji temperature so namenjeni za uporabo v občutljivih okoljih. Zaradi svoje fleksibilnosti se naši hladilniki prilagajajo različnim zahtevam. Na primer, možna je namestitev v standardizirana 19-palčna stojala.

SMC naprave so primerne za različna napetostna in frekvenčna območja in se zato lahko uporabljajo po vsem svetu. Stranke po vsem svetu cenijo našo globalno podporo.

Celovite rešitve za vsako zahtevo

Zahvaljujoč široki paleti izdelkov lahko SMC ponudi celovite rešitve za optimizacijo procesov. Poleg reguliranja temperature sem sodijo tudi razdelitev hladilne vode, nadzor pretoka, zagotavljanje funkcije hlajenja in zgodnje odkrivanje procesnih sprememb. To zagotavlja našim strankam zanesljivost in produktivnost.

Kakovost in natančnost procesa sta pri SMC samoumevni. Naše dolgoletne izkušnje v vrhunskih okoljih zagotavljajo komponente, ki izpolnjujejo najvišje standarde.

Komunikacija za industrijo 4.0

Digitalni vhodi in izhodi ter serijska komunikacija omogočajo povezavo z najsodobnejšimi industrijskimi okolji.

Ne glede na to, ali želite preko krmilnika komunicirati z našimi hladilnimi sistemi ali pa z uporabo obstoječega sistema odčitati sporočila nadzora – z SMC ste pripravljeni za industrijo 4.0.